intropeutersgroep 1groep 2groep 3groep 4groep 5groep 6groep 7groep 8algemeenalles
(Nieuws geplaatst door team op 30 oktober 2013) ga naar het overzicht
Harfstkuiertocht 2013

Harfstkuiertocht 2013

 

Lieve kinder,

As jullie dit leest zit de vekantie der weer op en moej weer sommen en taollessies maken. Ik hoop daj je allemaol flink vernuverd hebt in de vekantie

Mar ik geef jullie ok nog even een beetie les, zoaj wal ziet is wat ik non schrief gien Nederlands. Kun jullie je juf ok vertellen welke taol dit is? En begriep ij wat der stiet?

 

Zo en u verder in ons gewone Nederlands

Toen we een eindje het bos in waren vertelde Willy over sprookjesfiguren in het bos en de paddenstoel waar die figuren op kunnen gaan zitten.

1)      Wat is de naam van die paddenstoel ook al weer?

 

 

 

2)      Even verder liepen we langs een groot gat, kun je vertellen wat dat is en wat daar is gebeurd?


3)      Even verder liepen we door een stukje bos met heuveltjes. Wat werd hier vroeger (tussen 1960 en 1985) jaarlijks georganiseerd? En waar is die baan (net als de camping er vlak bij) naar genoemd?

 

 

4)      Nóg een stuk verder kwamen we bij de échte heuveltjes van het gebied. Hoeveel waren er vroeger en wat zijn het voor heuveltjes?


5)      Op één van de foto's staat de Sequoia Giganteum. Hoe hoog en hoe oud kan die ook al weer worden?

 

6)      We liepen een eind over een veldkeienstraatje. Hoe worden die stenen in het Drents wel genoemd?

 

 

7)      En toen lag er die hele dikke veldkei, waarom ligt die daar en waarom staat de dikke kronkelige eik er vlak bij?

 

 

Antwoorden:

1)      Elfenbankje

2)      Het gat is in de 2e wereldoorlog door Duitsers gegraven om mensen te fusiëren en te begraven. Oorspronkelijk waren er 2 van die gaten, maar één er van is dit voorjaar opnieuw uitgegraven als herinnering aan de 2e wereldoorlog.

3)      Jaarlijkse motorcross “De zeuven heuveltjes”

4)      Oorspronkelijk waren het 7 heuveltjes, er zijn een paar van afgegraven. Hier zijn de camping en crossbaan naar genoemd.

5)      Ca. 80 á 90 meter en 3500 tot 4000 jaar.

6)      Vlinten

7)      Markering van het grenspunt van de Boermarkes Exloo, Buinen en Ees. De eik is om te voorkomen dat de kei door onverlaten zou worden weggerold om zo hun eigen gebied stiekum groter te maken.
Klik op de foto voor de volgende foto